הקדמה:
מגמות חדשות בפיתוח רק"מ באירופה, ארה"ב וישראל.
בשנים האחרונות התפרסמו מאמרים באירופה שהציגו גישה חדשה לגבי מבנה חיל השריון, כאשר גרמניה וצרפת לוקחות את ההובלה בפיתוח קונספט חדש שנקרא "מערכת עיקרית ללחימה יבשתית"
Main Ground Combat System-(MGCS)
תפיסה זו מקטינה את חשיבות הטנק כיחידת לחימה עצמאית ומעלה את חשיבות השילוב של מספר רכבים שונים כולל טנק.
תמונה של הרכבים בקונספט הגרמני/צרפתי
קישור לקונספט האירופאי:
יתכן שחשיבה זו של האירופאים התפתחה לאחר שרוסיה הציגה את המשפחה החדשה של מערך השריון החדש שלה שנקרא "Armata". במסגרת משפחה זו הציגו הרוסים את הטנק החדש שנקרא "T-14" ואת רכב הלחימה לחי"ר שנקרא "T-15".
רכבים נוספים כגון ה"BMPT", רכב הנ"מ "Pantsir", התותח המתנייע "Koalitsiya" ורכבים נוספים שיגיעו בהמשך הדרך, גם הם יהיו חלק ממערך ה"Armata". כולם יחלקו את אותם מערכות אלקטרוניות, אותם מערכות ראייה, אותה שילדה אם כי במשקלים שונים.
למטה תמונות של הטנק T-14, רכב הלחימה לחי"ר T-15 ותמונה נוספת של ה-T-15 שמותקן עליו צריח שנקרא AU-220M שנושא תותח 57 מ"מ.
טי-14 הטנק הרוסי ממשפחת ה"ארמטא"
T-15 טי-15 רכב לחימה לחי"ר ממשפחת ה"ארמטא טי-15
טי-15 נושא את הצריח AU-220M עם תותח 57 מ"מ, מקלע מקביל וטילי נ"ט.
גם בארצות הברית מנסים כבר הרבה שנים להחליף את הנגמ"ש "ברדלי" וכעת קיים פרוייקט חדש שנקרא:
Next Generation Combat Vehicle-(NGCV)
זהו פרוייקט גדול שתחת כנפיו כבר נמצאים 4 פרוייקטים שנראים בתמונה למטה ואליהם יצטרף פרוייקט נוסף והוא המחליף של ה-M1. והפרוייקטים הם:
Optionally-Manned Fighting Vehicle (OMFV), the replacement for the M2 Bradley IFV.
Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV), the replacement for the M113.
Mobile Protected Firepower (MPF), a light tank for Infantry Brigade Combat Teams (IBCTs).
Robotic Combat Vehicle (RCV), three unmanned ground vehicles in light, medium, and heavy configurations.
Decisive Lethality Platform (DLP), the replacement for the M1 Abrams main battle tank.
Vehicles of the Next Generation Combat Vehicles Portfolio
קישור לקונספט של ארה"ב.
גם בישראל יש מחשבות דומות ופרוייקט שנקרא "כרמל" מציג יכולות מעניינות.
Rafael – Carmel Testbed
אני לא מכיר את הכרמל מעבר לווידאו שראינו והוא בהחלט מראה שיפור בהפעלת הטנק ויחד עם השידרוגים של הברק אזי אין ספק שהמרכבה תישאר בצמרת הטנקים בעולם.
אבל, האם אנו מפתחים ובונים טנק שלא צריך?
האם תותח 120 מ"מ הוא הפיתרון לעוצמת האש?
האם משקל של 65 טון ויותר הוא הפיתרון לנושא המיגון?
האם לא עדיף רכב במשקל של 50 טון עם ניידות משופרת, עוצמת אש שונה ומיגון אקטיבי?
הקונספט של גרמניה וצרפת מציג שילוב של מספר כלי רכב כולל טנק במטרה לייצור צוות שיהיה במרכז כח השריון ולא טנק בודד. אני מסכים עם הגישה הזו ובהמשך המאמר אני מציג את השקפתי בנושא זה.
אחת הבעיות של ישראל היא שאין לנו את הזמן שדרוש לייצר ולהכניס לשירות את טנקי המרכבה המשופרים, את נגמ"שי הנמר ואת נגמ"שי האיתן. רק עכשיו הגענו להפסקת אש עם החמאס ואנו לא יודעים אם היא תחזיק מעמד ולכמה זמן, אם הלחימה תחזור היא עלולה לגרור גם את חיזבאלה/איראן שישגרו עלינו רקטות מלבנון ומסוריה, ינסו לחצות את הגבול ולהשתלט על ישובים ישראלים שקרובים לגדר.
בנוסף לבעיות הצבאיות האלו, רק לאחרונה קיבלנו תיזכורת שהשינאה ליהודים והרצון להשמיד את מדינת ישראל עדיין קיים בקרב ערביי ישראל, הפרעות שנעשו בחודש מאי האחרון מזכירים לי את הפרעות שהערבים עשו ביהודים מ-1920 ועד למבצע קדש ב-1956 ונראה לי שיהיה צורך במבצע גדול נוסף כדי להחזיר את השליטה של ישראל בכל שטחי המדינה.
לאור כל זאת והאפשרות שאנו עשויים להיכנס ל"מלחמת השחרור מס'-2" עם מלחמה מבחוץ ומבפנים, צה"ל צריך לעבור מקצה שיפורים רציני לא רק בנושאים עתידיים, אלא בעיקר במערכים של השריון והחי"ר הקיימים, צה"ל צריך לרכוש כלים נוספים, לשדרג את הקיימים, להתאים את עצמו למלחמה שונה ואת זה צריך להתחיל מחר בבוקר.
אנו נצטרך במוקדם או מאוחר להשתלט על כל האיזור דרומית לכביש ביירות/דמשק, מערבית לכביש דמשק/רבת עמון עד לגבול עם ירדן , להשמיד את העוצמה הצבאית של החאמס ברצועת עזה ולהחזיר לעצמנו את השליטה בכל השטח של מדינת ישראל.
בפרקים הבאים אני כותב את דעתי לגבי סוגי הרכבים והשידרוגים שאנו צריכים לעשות בחטיבות השריון חלקם יהיו חדשים וחלקם יהיו משודרגים, כאשר הדגש הוא על המהירות שבה אנו יכולים לרכוש רכבים אלו ולבצע שידרוגים ברכבים הקיימים.
הכוחות העיקריים שצריכים להיות בחטיבת השריון שאת חלקם צריך לרכוש/לייצר ואת השאר לשדרג הם:
טנקים.
רכבי לחימה.
ארטילריה.
חרמ"ש.
נ"מ.
בחטיבה יהיו כוחות נוספים כגון: סיור, הנדסה קרבית, חימוש, אספקה, מודיעין ועוד, אבל הם לא נכללים במאמר זה.
Komentáře